Doi membri ai echipajului de şase astronauţi închis de opt luni într-o replică a unei navete spaţiale, aflată într-un laborator din Moscova, au "păşit" pe marte pentru prima oară pe Marte, luni, în cadrul unui program de simulare a zborului către planeta roşie, care va dura un an şi jumătate, relatează AFP.
"Ieşirea" pe Marte a astronautului rus Alexandre Smolevski şi a astronautului italo-columbian Diego Urbina a avut o durată prevăzută de 92 de minute şi a început la ora locală 13.00 (10.00 GMT).
Cei doi voluntari au ieşit într-un laborator special amenajat al cărui sol este acoperit cu nisip şi stânci, potrivit imaginilor difuzate de Centrul de control al zborurilor spaţiale (TSUP) din Korolev, în apropiere de Moscova.
După ce au instalat drapelurile Rusiei, Chinei şi Uniunii Europene, cei doi astronauţi au recoltat diverse probe de laborator de la "sol".
Această ieşire va fi urmată de alte două, pe 18 februarie, respectiv 22 februarie, când rusul Alexandre Smolevski va cerceta "solul" de pe Marte cu ajutorul colegului său chinez Wang Yue, iar apoi din nou cu Diego Urbina.
Programul Marte-500 a debutat pe 3 iunie 2010, la Institutul de cercetări medicale şi biologice (IBMP) din Moscova: şase voluntari, cu vârstele cuprinse între 26 de ani şi 38 de ani, trăiesc într-o izolare totală de restul lumii, în condiţii foarte apropiate de cele prezente la bordul unei navete spaţiale care ar zbura către Marte.
Astronauţii s-au împărţit în două grupuri în momentul în care capsula, compusă din cinci module, a simulat intrarea pe orbita planetei Marte, pe 2 februarie.
Trei astronauţi s-au instalat în modulul de coborâre, cu care se ajunge pe planeta roşie, iar ceilalţi trei au rămas în modulul principal, ce are o lungime de 20 de metri şi un diametru de 3,6 metri.
Călătoria în spaţiu a durat 250 de zile - timpul pentru a ajunge pe M