Preţurile terenurilor nu vor mai scădea foarte mult în perioada următoare şi vor avea loc ajustări în limita marjelor negocierii, de 15-20% din valoarea cerută de proprietari, potrivit Colliers, care estimează că în Bucureşti preţurile s-au diminuat anul trecut cu 15-30% faţă de 2009.
"Piaţa de terenuri va rămâne una a cumpărătorilor, în care tranzacţiile se vor încheia doar la preţuri competitive. Este foarte important ca proprietarii să rămână flexibili, atât în materie de preţuri cât şi în diferitele structuri pe care le pot «îmbrăca» tranzacţiile. Nu estimăm scăderi mari de preţuri în viitor, ci doar ajustări minore ale preţurilor în limita marjelor negocierii, şi anume 15-20% din preţul cerut", a declarat într-un comunicat Mihai Bogza, associate director în departamentul terenuri al Colliers International.
Preţurile au continuat să scadă în 2010, deşi într-un ritm mult mai scăzut decât în 2009, în Bucureşti tranzacţiile fiind încheiate la preţuri cu 15-30% mai mici decât în 2009. Scăderea preţurilor a fost mai abruptă în oraşele de provincie, cu excepţia acelora în care există 2-3 proprietari dominanţi, care controlează mare parte din oferta de calitate şi nu sunt presaţi să vândă, conform sursei citate.
Loturile de teren vândute în Bucureşti sunt predominant destinate dezvoltărilor de retail sau birouri, şi secundar proiectelor rezidenţiale (vile individuale sau proiecte de apartamente de scară redusă) sau din sectorul medical. În restul ţării, terenurile tranzacţionate sunt destinate aproape exclusiv retailului de tip big box sau parcurilor de retail.
"Deşi aparent limitată, oferta de terenuri s-a îmbogăţit în ultimul an. Mai mulţi proprietari afectaţi de declinul economiei au scos la vânzare terenuri pentru a face rost de lichidităţi, în timp ce anumite bănci au început executarea activelor neperformante din bilanţurile lor contabile.