Din cauza majorării preţurilor la legume, fructe, combustibili, energie termică, cărţi, reviste şi ziare, rata lunară a crescut la 0,77% în principal, iar inflaţia anuală a coborât de la 7,96% în decembrie la 6,99% în ianuarie, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).
Într-un comunicat al INS se arată că preţurile mărfurilor alimentare au crescut în luna ianuarie faţă de decembrie cu 1,14%, cele ale mărfurilor nealimentare cu 0,83%, în timp ce tarifele serviciilor au scăzut cu 0,1%, relatează Mediafax.
Pe segmentul produselor alimentare cele mai mari majorări de prețuri s-au înregistrat în ianuarie la "legume şi conserve de legume" (5,6%), "fructe şi conserve din fructe" (2,22%) şi "ulei, slănină, grăsimi" (1,33%).
Pe componente, se observă scumpirea cartofilor în ianuarie cu peste 6% față de decembrie, a fructelor proaspete cu 2,75% şi a zahărului cu 2%.
În ceea ce priveşte mărfurile nealimentare, au avut loc creşteri de prețuri la combustibili, care dețin şi o pondere importantă şi în coşul de consum, cu 2,18% comparativ cu decembrie.
Prețurile "produselor cultural-sportive" au urcat în ianuarie cu 2,17% față de decembrie, pe fondul scumpirii cărților, revistelor şi ziarelor cu 4,84%, iar costul energiei termice s-a majorat cu 3,21%.
Tarifele serviciilor au rămas în ianuarie aproape de nivelul din decembrie 2010, variații de peste 1% fiind înregistrate doar la transportul urban (+1,06%) şi la subgrupa "alte servicii" (-2,33%).
Începând din luna ianuarie 2011, coeficienţii de ponderare utilizaţi la calculul IPC sunt obţinuti pe baza cheltuielilor medii lunare pe gospodărie rezultate din Ancheta bugetelor de familie realizată în anul 2009.
De altfel, se observă o uşoară creştere a ponderii mărfurilor alimentare şi serviciilor concomitent cu o uşoară scădere la mărfurile nealimentare.
Mem