Casa de Insolvenţă Transilvania (CITR) şi RVA Insolvency, firma lui Arin Stănescu, cel care a lichidat la sfârşitul anilor '90 grupul băncilor falimentare, fac parte din grupul care administrează astăzi insolvenţele şi falimentele din România. Şi nu sunt puţine, scrie revista Business Magazin.
Casa de Insolvenţă Transilvania a ajuns în ultimii trei ani să administreze procesul de reorganizare judiciară a unor afaceri cu un rulaj anual de aproape un miliard de euro înainte de criză, asumându-şi rolul de "protector" al afacerilor locale în faţa băncilor şi a celorlalţi creditori, care ar fi putut alege varianta mai "simplă", şi anume falimentul.
"Am încercat să le explicăm creditorilor că pot fi salvate business-uri româneşti şi branduri locale. «Să nu ucidem vaca». Să-i punem pe calea cea bună şi să nu ucidem tot mediul de afaceri. Să lucrăm la mentalitate şi să vedem ce spune legea referitor la reorganizare. Dacă toţi te execută...", explică Radu Lotrean, unul dintre partenerii fondatori de la Casa de Insolvenţă Transilvania, principala misiune pe care a avut-o firma pe care o conduce în ultimii doi ani.
Lotrean are 31 de ani. El şi actualul său partener Andrei Cionca, 32 de ani, sunt cei mai buni prieteni încă din perioada în care studiau Dreptul la Cluj. S-au tot mutat prin ţară de-a lungul anilor după dosare de lichidare şi reorganizare, dar după venirea crizei au sesizat că şi această piaţă are cele mai mari perspective de creştere tot în Bucureşti.
Astfel au ajuns să preia spre reorganizare firme cu afaceri de zeci de milioane de euro şi acoperire naţională, precum Leonardo, Flanco sau Diverta, pe care au încercat să le repună pe picioare pentru a "nu ucide vaca".
"Andrei a făcut o analiză din care a reieşit că 30% din creditele pentru companii sunt date în ţară şi 70% în Bucureşti. Ne-am dat seama atunci că aici este piaţa.