Turnul de evacuare a noxelor al fabricii de fibre artificiale din Dej, cea mai înaltă a doua construcţie de acest fel din ţară, a fost demolat cu succes, după ce în urmă cu o lună artificierii nu au reuşit, în ciuda încărcăturii de 150 de kilograme de explozibil, să-l facă una cu pământul. Turnul se afla pe platfoma industrială "Someş Dej".
Coşul a re 204 metri înălţime şi a fost construit în anii 1970, dar nu a mai fost folosit din 1995. Primarul Dejului, Costan Morar, a decis că terenul pe care este amplasat turnul, cu o suprafaţă de 15 hectare, ar arăta mai bine fără această construcţie. El speră, de fapt, ca investitorii chinezi care vor să cumpere Combinatul de Celuloză şi Hârtie să îşi îndrepte atenţia şi spre alte terenuri din zonă.
„Demolarea turnului a fost necesară pentru a elibera de construcţii terenul de lângă Combinatul de Celuloză şi Hârtie <>, pentru a-l face mai atractiv pentru investitorii străini. La Combinat va fi începută în acest an o investiţie de 500 de milioane de euro din partea unei companii chineze, care ar intenţiona să se extindă şi pe cele 15 hectare ale fostei fabricii de fibre, aflate în vecinătate", a spus Costan Morar.
Demolare cu repetiţie
Prima încercare de detonare a turnului, care a avut loc în urmă cu o lună de zile, a eşuat. Acţiunea a fost coordonată de o firmă din Sălaj, care a colaborat cu o societate din Hunedoara, însă după ce aceasta a eşuat au fost chemaţi specialiştii de la "Apolodor", din Bucureşti, care au elaborat o nouă strategie de demolare a coşului. Artificierii au folosit 180 de kilograme de dinamită, cu 30 de kilograme mai mult decât la prima încercare.
"Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca ne-a ajutat şi ea cu proiectul. Turnul a fost ancorat cu două cabluri, pentru a orienta direcţia de cădere", a mai spus primarul. În urma acestei a doua acţiuni, turnul s-a spulberat în 60 de