Lactatele cu "zero grăsimi" împiedică asimilarea calciului şi fac femeile infertile, băuturile "zero zahăr" îngraşă la fel ca şi cele cu zahăr, iar cafeaua decofeinizată are de fapt cofeină. Sursa: SHUTTERSTOCK
"Totul sau nimic" nu este întotdeauna calea de urmat atunci când e vorba de alimentaţie: lactatele fără grăsimi sunt "secate" de vitamine esenţiale, sucurile fără zahăr dau peste cap metabolismul şi cresc pofta de mân care, cafeaua decofeinizată nu e întru totul lipsită de cofeină, pâinea fără gluten "nu slăbeşte", iar berea fără alcool e "apă chioară".
Lactate degresate
Lactatele cu 0,1% grăsimi au fost promovate în vremea când se credea că dietele fără grăsimi sunt sănătoase. Mai nou, nutriţioniştii și-au schimbat opinia iar din "aliment-minune", laptele degresat a fost pus pe "lista-neagră".
Grăsimile din lapte nu se depun la fel ca acelea din slănină, se găsesc şi în laptele matern şi ajută la asimilarea vitaminelor liposolubile, A, D, E şi K, dar şi a calciului.
De asemenea, asigură creşterea aromonioasă a copiilor şi dezvoltarea sistemului nervos şi digestiv. De aceea, nutriţioniştii interzic lactatele degresate la copii, cu precădere, dar şi la adulţi.
"Dacă laptele e de calitate, colectat de la vaci sănătoase, bine hrănite, negestante, laptele integral, cu 3,5% grăsime, e absolut sănătos, băut cu moderaţie (1 pahar pe zi). Dacă înlocuim apa cu laptele, atunci este o problemă", explică prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, specialist în alimentaţie.
În plus, privarea de grăsimi poate provoca amenoree (lipsa menstruaţiei), iar în ultimul timp studiile au arătat că lactatele degresate, consumate regulat, scad fertilitatea la femei.
Un studiu amplu, efectuat de cercetători din cadrul Şcolii de Sănătate Publică Harvard, arată că în cazul femeilor care mănâncă zilnic cel p