Criza a lovit şi acest sector, dacă facem o comparaţie, spre exemplu, între numărul deţinuţilor care lucrau în afara penitenciarului în vara anului trecut, când 45 de persoane private de libertate desfăşurau activităţi în afara închisorii, şi ceea ce se întâmplă în prezent, când doar 25 dintre cei închişi la Bârcea Mare mai au astfel de contracte. În total, la ora actuală, 75 din cei 657 de deţinuţi au contracte de muncă. Penitenciarul Bârcea Mare are un contract în industria lemnului, iar deţinuţii care beneficiază de regim de detenţie deschis îşi desfăşoară activitatea în acest domeniu. În prezent, 25 de persoane private de libertate lucrează în afara închisorii.
În ce meserii se pot afirma deţinuţii de la Penitenciarul Oradea: pantofari şi artişti
La Penitenciarul de Maximă Siguranţă din Iaşi, valul "tsunami" al crizei economice mondiale a ajustat cererea. "De exemplu, dacă acum un an se prezenta o firmă care cerea 20 de deţinuţi pentru o lucrare, acum aceeaşi firmă cere 10 deţinuţi (pentru a micşora costurile – n.red.). Dar a scăzut drastic numărul unor astfel de comenzi", ne-a spus subinspector Gabriela Topoliceanu, purtătorul de cuvânt al penitenciarului ieşean. Comparativ cu 2008, în 2009, deţinuţii de la Penitenciarul de Maximă Siguranţă Iaşi au câştigat mai puţini bani.
Practic, în 2009, doar 301 dintre cele 1.316 de persoane închise au fost folosite la muncă, faţă de 426, câte fuseseră în anul precedent. În 2009, veniturile realizate de deţinuţi au ajuns la 1,217 milioane de lei, suma fiind mai mică cu aproape 50% faţă de 2008, când s-au câştigat 2.372 de milioane de lei. Şi conducerea Penitenciarului Oradea pune la dispoziţia diverselor firme serviciile celor 690 de deţinuţi. 55 de deţinuţi din cadrul penitenciarului vor câştiga bani în urma contractului semnat de instituţia în care sunt "cazaţi" cu o firmă