Numărul clienților care au avut probleme la rambursarea ratelor este semnificativ, astfel încât unele bănci au renunțat și la comisioanele percepute la acordarea de facilități la plata creditelor.
Reducerea semnificativă a veniturilor persoanelor fizice a făcut ca pentru multe din acestea ratele la credite să fie din ce în ce mai greu de plătit. Ratele restante la creditele contractate de populație însumau aproape 5,5 miliarde de lei la sfârșitul lunii decembrie 2010, de aproape 5,6 ori mai mari decât în urmă cu doi ani.
Cei care nu-și mai pot plăti datoriile către bănci pot solicita finanțatorilor restructurarea împrumutului pentru a li se reduce valoarea ratelor lunare. Singura soluție pe care o au la dispoziție cei care nu-și mai pot plăti datoriile către bănci este să restructureze creditul pentru a diminua valoarea ratelor lunare. Rate mai mici pot fi obţinute prin extinderea perioadei de rambursare sau prin obţinerea de perioade de graţie, în care clientul nu plăteşte niciun leu sau achită numai dobânda.
Facilitățile la rambursarea creditelor sunt acordate pe perioade de timp limitate, de șase sau 12 luni, în funcție de banca finanțatoare. Majoritatea creditelor restructurate au fost cele acordate în franci elvețieni, potrivit informațiilor furnizate de băncile care au dat finanțări „exotice“. Leul s-a depreciat cu circa 60% față de franc din 2007 până în prezent, ratele în franci crescând și mai mult dacă s-a majorat și dobânda percepută de bancă.
Facilități succesive
„Nu există o limitare privind numărul de restructurări pe care le poate obține un client. Perioada maximă de restructurare a creditului este de 12 luni. După această perioadă, situația financiară a clientului este reevaluată și, de la caz la caz, se poate oferi o nouă perioadă de redresare“, declară oficialii Alpha Bank. Similar, bănci precum Raiffeisen și UniCre