Patronii care vor să angajeze deţinuţi, au mai multe avantaje decât dacă dau de lucru şomerilor. Tarifele sunt negociabile, patronii sunt scutiţi de plata obligaţiilor faţă de stat, se încheie un singur contract, între societate şi penitenciar, paza şi hrana muncitorilor este asigurată de către penitenciar şi unui muncitor-deţinut îi este aproape imposibil să sustragă materialele folosite.
Puţini patroni apelează la această formă de angajare. Pe de-o parte din cauza prejudecaăţilor, iar pe de altă parte, pentru că nu au încredere că "meseriaşii dungaţi" nu sunt periculoşi, potrivit ziare.com.
"Detinuţii sunt însoţiţi şi supravegheaţi de agenţi neînarmaţi. În general, avem un agent la 10-12 deţinuţi-angajaţi. Ei pleacă dimineaţa, cu maşina beneficiarului, care îi ridică de la poarta penitenciarului şi se întorc seara, la terminarea programului. Au la ei un telefon mobil şi câţiva lei de cheltuială, dacă au nevoie de ceva", a explicat subcomisarul Cristian Micu, purtător de cuvânt al Penitenciarului Jilava.
Selecţia "meseriaşilor dungaţi" este foarte riguroasă şi mai drastică pentru cei trimişi la lucru în afara închisorii. "În cadrul penitenciarului există o comisie de selectare la muncă (psiholog, educator, medic, şeful serviciului, şeful punctului de lucru pe diverse meserii). Urmează o perioadă de probă, ţinându-se cont de domiciliul deţinutului, de pedeapsă, de fapta săvârşită. Evităm să trimitem un deţinut să muncească în acelaşi oraş în care a comis fapta pentru care a fost condamnat sau în acelaşi oraş în care îşi are domiciliul familia sa", a mai spus Cristian Micu.
Patronii care vor să angajeze deţinuţi, au mai multe avantaje decât dacă dau de lucru şomerilor. Tarifele sunt negociabile, patronii sunt scutiţi de plata obligaţiilor faţă de stat, se încheie un singur contract, între societate şi penitenciar, paza şi hrana muncitorilor es