Oancea: Impactul este nesemnificativ şi reprezintă 0,007% din bugetul asigurărilor sociale de stat în 2011
Contribuţiile la Pilonul III sunt deductibile atât pentru angajator, cât şi pentru angajat, în limita a 400 de euro/an
Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a solicitat Ministerului Finanţelor introducerea deductibilităţii totale pentru sumele achitate la fondurile de pensii facultative (Pilonul III), măsură al cărei impact reprezintă 0,007% din bugetul asigurărilor sociale de stat în 2011. "În acest sens, Comisia a transmis o adresă către Ministerul Finanţelor. Noi recomandăm şi solicităm aplicarea acestei măsuri pentru că va ajuta dezvoltarea Pilonului III. Impactul este nesemnificativ şi reprezintă 0,007% din bugetul asigurărilor sociale de stat în 2011. Aplicarea măsurii vizează circa 250.000 de persoane", a afirmat preşedintele CSSPP, Mircea Oancea, potrivit Mediafax.
Potrivit legislaţiei, contribuţiile la fondurile de pensii private facultative sunt deductibile atât pentru angajator, cât şi pentru angajat, în limita a 400 de euro/an, la calcularea impozitului pe venit (16% la angajat), impozitul pe profit (16% la companie), contribuţiilor către asigurările sociale de stat (10,5% la angajat şi 20,8% la angajator) şi contribuţiei de accidente de muncă şi boli profesionale (0,15%-0,85% la angajator).
În situaţia contribuţiei mixte, deductibilitatea cumulată ajunge la 800 de euro/an.
Oancea a mai spus că o altă soluţie pentru susţinerea dezvoltării sistemului de pensii facultative o constituie şi aplicarea unei deductibilităţi în limita a 1.000 de euro/an, propunere prezentată şi cu alte ocazii.
Un eventual deficit ar putea fi acoperit cu un împrumut pe 15-20 de ani
În privinţa fondurilor de pensii private obligatorii (Pilonul II), şeful CSSPP a spus că statul ar trebui să ia în