Peste 100 de persoane s-au adunat azi dimineaţă în faţa instituţiei pentru a protesta faţă de decizia ministerului de comasare a unităţii cu spitalul din Turda.
Angajaţii şi pacienţii cred că, după comasare, Spitalul din Câmpia Turzii - care are o capacitate de 108 paturi şi deserveşte 60.000 de oameni - va fi desfinţat. Managerul unităţii, Tiberiu Ioan Vedean, spune că protestul oamenilor este justificat, având în vedere că spitalul „este unul performant, începând de la infrastructură – dotarea cu aparatură şi până la certificatele ISO de calitate“ şi că pierderea personalităţii juridice ar însemna pierderea controlului asupra investiţiilor viitoare. „Am terminat anul 2010 fără nicio datorie, avem tot sprijinul Consiliului Local şi al Primăriei. Nu ştiu dacă Primăria Turda va putea să ţină două spitale“, a adăugat el.
„De ce să strici ceva bun?!“
Directorul medical al unităţii, doctorul Csergo Lehel, spune că spitalul şi-a îmbunătăţit constant serviciile, achiziţionând în fiecare an aparatură nouă. „Anul trecut am redus şi numărul paturilor, de la 125 la 108, tocmai pentru a tăia din cheltuieli“, spune el. Medicul crede că măsura de comasare a spitalelor anunţată de minister urmăreşte reducerea cheltuielilor prin diminuarea numărului de paturi (adică limitarea internărilor), ceea ce, în cazul Câmpiei Turzii, va duce, în final, la desfinţarea spitalului. Ioan Mândruţ (77 de ani), care din cauza celor patru operaţii pe cord pe care le-a făcut până acum se internează odată la trei luni, este îngrijorat de ideea că spitalul ar putea fi desfinţat. „Vă daţi seama ce-ar însemna pentru ai mei să facă 40 de kilometri zilnic ca să mă viziteze?! Aici sunt condiţii ca la Cluj, la Institutul Inimii... Dacă tot ai ceva bun, de ce să-l strici?!“, spune el.
Spitalul din Câmpia Turzii are 108 paturi şi patru secţii (medicină internă, pediatrie, chirur