Exportul de gaze naturale din România spre Ungaria va fi posibil în mai puţin de trei ani, a declarat pentru "Adevărul" ministrul ungar al Dezvoltării, Tamas Fellegi, prezent ieri la Bucureşti la summitul AGRI. Odată ce gazele vor putea fi transportate în ambele sensuri prin conducta Arad-Szeged, Ungaria va putea importa atât gaze ieftine româneşti, cât şi resursele din Azerbaijdan care vor fi aduse în Europa prin viitorul proiect AGRI.
Bucureştiul a fost ieri, timp de câteva ore, locul unde s-au întâlnit unii dintre cei mai importanţi pioni ai pieţei energetice din regiune. Miniştrii de resort din cele trei ţări participante la proiectul AGRI (Azerbaidjan, Georgia şi România), împreună cu ministrul Dezvoltării din Ungaria, ţară care se va alătura proiectului, s-au reunit pentru a pune la punct următorii paşi din acest acord. Citiţi şi România, pe ruta gazelor caspice spre Europa
Mai exact, până la finele lunii februarie, compania ungară MVM se va alătura celor trei societăţi de stat din România, Azerbaidjan şi Georgia care au format compania de proiect a AGRI, înregistrată la Bucureşti la 24 ianuarie. Urmează ca în mai-iunie să fie demarată selecţia pentru realizatorul studiului de fezabilitate, studiu care trebuie să fie gata până la 1 aprilie 2012. În paralel, compania de proiect va solicita bani europeni pentru acest studiu.
AGRI ar putea fi gata peste trei ani
Prin acest proiect, gazele din Azerbaidjan vor fi transportate prin conducte până la ţărmul georgian al Mării Negre, apoi lichefiate şi aduse pe vase speciale la Constanţa. Aici va fi construit un terminal de regazeificare, iar resursele vor porni din nou prin conducte către Ungaria şi restul Europei.
Deşi a fost gazda evenimentului, ministrul român al Economiei, Ion Ariton, l-a lăsat pe omologul său azer, Natig Aliyev, să lămurească presa cu privire la detaliile discutate.