Electrica, singura companie de distribuţie şi furnizare a energiei electrice aflată în portofoliul statului român, estimează că în toamna acestui an va obţine toate avizele necesare şi va putea achiziţiona turbinele eoliene pentru realizarea a două parcuri în Constanţa şi Galaţi. Potrivit estimărilor companiei, investiţia s-ar ridica la circa 160 de milioane de euro, fiecare parc eolian urmând să aibă o capacitate de câte 50 MW.
Intenţia Electrica de a intra pe sectorul eolian a fost anunţată de mai bine de trei ani de zile, firma spunând iniţial că achiziţia echipamentelor ar fi trebuit să aibă loc în trimestrul III 2010 pentru parcul eolian de la Chirnogeni, judeţul Constanţa şi în primul semestru al anului 2011 pentru parcul eolian Frumuşiţa, judeţul Galaţi. Una dintre problemele pe care reprezentanţii Electrica le-au semnalat în realizarea parcurilor eoliene, cel puţin în cazul celui din Dobrogea, a fost faptul că operatorul reţelei de distribuţie din zonă, adică italienii de la Enel, a propus soluţii dezavantajoase de conectare a parcului făcut de Electrica.
"Cele două parcuri vor avea fiecare o capacitate de 50 MW. Sperăm ca în acest an să încheiem şi contractul cu furnizorul turbinelor şi să avem şi autorizaţiile de construire. Lucrările se vor derula pe o perioadă de doi ani", a afirmat Ioan Folescu, citat de Mediafax.
El a precizat că Electrica va lansa în termen de 30 de zile anunţul pentru organizarea licitaţiei în urma căreia va selecta furnizorul turbinelor.
Astfel, companiei de stat îi va lua în total mai bine de cinci ani de zile să facă două parcuri eoliene. Între timp rivalii străini cum ar fi cehii de la CEZ, italienii de la Enel sau Energias de Potugal au montat sute de turbine eoliene în Dobrogea.
Un alt proiect al companiei care este amânat este acela de a forma o singură companie de furnizare a energiei electrice pr