George Bounegru este pasionat de istoria strămoşilor, iar de anul trecut este doctor în arheologie. Este preocupat în principal de cercetarea necropolelor de epocă romană.
Nu a copilărit pe plaiuri de legendă , bogate în vestigii arheologice, dar a ajuns să studieze arheologia în cel mai important sit de epocă romană din fosta provincie Dacia, Apulum. Primele săpături arheologice în care a fost angrenat au fost în primul an de facultate.
„Înainte de facultate nu ştiam ce presupune arheologia, era pentru mine ceva exotic. Am început să înţeleg ce se întâmplă doar după ce în primul an de studenţie pe şantierele arheologice. Prima vizită a fost pe şantierul de la Limba, aflat în apropiere de Alba Iulia“, îşi aminteşte George despre pionieratul în arheologie.
A cercetat necropola de la Apulum
Lejeritatea de a învăţa istoria l-a determinat pe George să continue în acest domeniu şi să devină din 2004 arheolog la Muzeul Unirii din Alba Iulia. Este specializat în cercetarea necropolelor de epocă romană, care a reprezentat şi tema tezei de doctorat « Necropolele romane de la Apulum. Rit, ritual şi imagine funerară», pe care a susţinut-o anul trecut.
„Am avut ca bază două săpături arheologice care au avut loc în a doua jumătate a secolului trecut, la care se adaugă săpăturile preventive. Le-am coroborat cu monumentele funerare şi am obţinut o imagine asupra centrului de la Apulum, asupra vieţii care a existat aici în perioada romană. Vorbesc de monumente, morminte, elemente de inventar funerar “, a punctat doctorul în arheologie.
Blestem de pe vremea romanilor
Una dintre cele mai spectaculoase descoperiri ale tânărului a fost o tăbliţă de blestem din plumb, descoperită în 2008 într-un mormânt roman, la Alba Iulia.
„Este a treia descoperire de această factură din România. Atunci când v