Traderii asteapta sa vada cum va evolua pretul petrolului dupa demisia de vineri a liderului egiptean Hosni Mubarak.
Lumea araba, care detine peste 50% din rezervele mondiale de titei, este in continuare guvernata de o stare de neliniste, in contextul in care Egiptul isi asteapta un nou conducator, iar algerienii, incurajati de reusitele revolutiilor din Tunisia si Egipt, se pregatesc sa iasa pe strazi pentru a schimba regimul.
In ultimii ani, petrolul a aratat ca este extrem de sensibil la presiunile de natura geopolitica. Unul dintre momentele edificatoare in acest sens a fost la inceputul lui 2006, cand Rusia, una dintre cele mai mari mari puteri economice ale planetei, a decis, prin intermediul Gazprom, sa taie livrarea de gaze catre Ucraina, decizie care a lovit din plin Franta, Germania, precum si alte tari europene.
Imediat, pretul petrolului a inregistrat o crestere semnificativa, in decurs de doar cateva zile.
In 2011, petrolul a inceput sa fiarba de la jumatatea lunii ianurie, tot in contextul unor presiuni geopolitice, datorate demisiei presedintului tunisian Zine El Abidine Ben Ali.
Prima zi din saptamana retragerii lui Ben Ali a consemnat o crestere a pretului sortimentului american “light sweet crude” (pentru livrare in februarie) cu 1,22 de dolari (1,4%), pana la 89,25 de dolari pe baril.
La bursa ICE Futures din Londra, cotatia barilului de petrol Brent ajungea la 95,7 de dolari/baril, cu 2,37 de dolari mai mult decat in sedinta anterioara.
Debutul lui ianuarie pastra tendinta de apreciere a cotatiile petroliere din ultimele luni, in contextul unei reveniri a economiei americane si o crestere a cererii din partea Chinei, al doilea mare consumator de titei din intreaga lume, scrie Wall Street Journal.
Pe 13 ianurie, cu doar o zi inainte ca liderul tunisian sa renunte la prerogative, petrolul dadea