O organizaţie neguvermentală a câştigat, la Tribunalul Cluj, un proces cu Autoritatea Naţională pentru Protecţia Mediului (ANPM) pe tema accesului la informaţiile legate de organismele modificate genetic.
Preşedintele Centrului de Informare asupra Organismelor Modificate Genetic, (InfOMG), Ramona Duminicioiu, a declarat, luni, la Cluj-Napoca, într-o conferinţă de presă, că centrul a câştigat, la Tribunalul Cluj, un proces prin care obligă Autoritatea Naţională pentru Protecţia Mediului să furnizeze informaţii legate de organismele modificate genetic.
"Autoritatea Naţională pentru Protecţia Mediului a pierdut recent procesul iniţiat de Centrul de Informare asupra Organismelor Modificate Genetic - InfOMG pe tema accesului la informaţii despre organismele modificate genetic (OMG). Procesul a fost iniţiat în iunie 2010, la Judecătoria Cluj-Napoca, în urma lipsei de transparenţă de care a dat dovadă ANPM cu privire la activitatea Comisiei de Securitate Biologică", a spus Duminicioiu.
Potrivit sursei citate, această comisie funcţionează sub directa coordonare a ANPM, fiind un organism ştiinţific care ar trebui să elaboreze analize ştiinţifice ale cererilor de autorizare pentru cultivare şi utilizare a organismelor şi microorganismelor modificate genetic în România.
"Această comisie încălcă legislaţia de acces la informaţii de interes public pe tema OMG, iar în cadrul ei există grave conflicte de interese. Câştigarea acestui proces este un prim pas pentru a arăta că organismele modificate genetic au scăpat de sub control în România, iar autorităţile nu fac nimic în acest sens", a spus Duminicioiu.
Aurel Maxim, membru supleant în Comisia de Securitate Biologică şi conferenţiar universitar la Universitatea de Stiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca, a declarat, în aceeaşi conferinţă de presă, că plantele transformate în laborator