Maroni a anunţat azi că se aşteaptă la circa 80.000 de imigranţi veniţi pe mare şi cere sprijinul UE direct în bani: 100 de milioane de euro.
Schimbările politice din Maghreb au dus la un exod al nord-africanilor către Europa, în special către Italia. Autorităţile din Peninsulă au alertat Protecţia Civilă şi au trimis în insula Lampedusa un contingent de 200 de soldaţi.
Lampedusa aparţine de Italia şi se află în mijlocul Mării Mediteraneene, la circa 150 de kilometri de costele Tunisiei. Este destinaţia preferată a navelor cu imigranţi provenite din Tunisia sau Libia. Scenariul anticipat de ministrul de Interne, Roberto Maroni, prevede un flux de circa 80.000 de clandestini pe care Italia nu vrea să-l gestioneze de una singură.
Din păcate, relaţiile dintre Italia şi UE la acest capitol sunt deja erodate de mai bine de doi ani. La începutul lui 2009, Italia a semnat un acord cu Libia menit să repatrieze clandestinii ajunşi pe mare. Respectivul acord nu a fost bine văzut de UE, mai ales că lăsa puţine şanse depunerii cererilor de azil.
În faţa actualei situaţii, Maroni s-a văzut nevoit să facă apel la UE, dar polemica a izbucnit imediat.
Citeşte pe adevarul.it acuzaţiile ministrului italian de interne şi replica primită din partea oficialilor europeni