Aurul se află în prezent cu circa 7% sub vârful istoric atins la sfârşitul lunii decembrie, iar oscilaţiile ample de la acest început de an au dat dureri de cap investitorilor care s-au lăsat atraşi de creşterile spectaculoase ale metalului preţios de anii trecuţi.
Gramul de aur valora ieri aproape 138 de lei la cursul BNR, faţă de un maxim istoric de 147 de lei, atins pe 29 decembrie 2010. Ultimele zile au adus totuşi o revenire uşoară a preţului aurului, care scăzuse în prima săptămână din februarie până la 131 de lei pe gram.
Scăderea abruptă de la începutul anului contrastează cu saltul de 40% înregistrat de preţul aurului în 2010, după ce în 2009 urcase cu peste 30%.
Un sondaj realizat săptămâna trecută de agenţia internaţională de ştiri Bloomberg arăta că cinci dintre analiştii care au indicat cu acurateţe evoluţia preţului aurului în ultimii doi ani se aşteaptă la încă o creştere, de 20%, pentru 2011.
Aurul este considerat un "activ de rezervă", spre care investitorii se retrag pentru a se proteja fie de o inflaţie ridicată, fie de turbulenţe pe pieţele financiare. Astfel, fluctuaţiile de preţ în cazul aurului sunt date în principal de sentimentul investitorilor faţă de ce se întâmplă în economia mondială. "Preţul aurului s-a situat în jurul nivelului de 1.360 de dolari pe uncie, fiind influenţat pe de o parte de incertitudinile legate de Egipt, care susţin preţul metalului preţios, şi pe de altă parte de întărirea dolarului american, de valorile bune ale indicatorilor economici şi interesul scăzut pentru cumpărare, care îl afectează în mod negativ", consemnau analiştii de la Bucureşti ai Piraeus Bank la sfârşitul săptămânii trecute.
Momentan, grecii sunt singurii care vând aur către clientela de retail pe plan local. BCR, cea mai mare bancă locală după active, vinde aur clienţilor de private banking, dar se pregăteşte să e