Medicul Sebastian Diaconescu, medic specialist recuperare medicală la Institutul Naţional de Recuperare, Medicină Fizică şi Balneoclimatologie din Bucureşti, detaliază suferinţele provocate de leziunile ligamentului colateral medial, dar şi modul în care acestea pot fi ameliorate.
„Ligamentul colateral, care are două fascicule separate: superficial şi profund, este principalul stabilizator al părţii mediale a genunchiului, restricţionând valgusul (îndepărtarea spre exterior în raport cu axa piciorului). Leziunile izolate ale ligamentului colateral medial (LCM) sunt rezultatul fie a unui traumatism direct la nivelul părţii laterale a genunchiului – în care o forţă în valgus este exercitată –, fie a unui mecanism indirect sau de non contact – în special cel ce presupune rotaţia”, precizează medicul Sebastian Diacoenscu.
Simptome
Pacientul are senzaţie de ruptură pe faţa medială a genunchiului; majoritatea leziunilor se produc la originea femurală sau în mijlocul ligamentului, de-a lungul liniei articulare. Leziunile LCM pot fi izolate sau combinate cu alte leziuni la nivelul genunchiului.
Medicul precizează că pentru a descoperi severitatea leziunii ligamentare, se efectuează un test de stres în valgus, în extensie completă. Acelaşi test află şi severitatea capsulei posteromediale şi, adesea, a unuia sau a ambelor ligamente încrucişate.
Leziunile izolate ale ligamentului colateral medial au trei grade de gravitate:
1 – microtrauma fără elongaţie (întindere)
2 – elongat, dar intact
3 – ruptura completă
Medicul consultat de Jurnalul de sănătate avertizează că „lezarea LCM se poate confunda cu contuziile părţii mediale a genunchiului, cu ruptura meniscului medial, cu subluxaţia/ dislocarea patelară dar şi cu fractura. De aceea, se fac radiografii pentru a exclude o fractură sau o leziune osteocondrală”.