"Sănătatea costă şi populaţia trebuie să devină conştientă de costurile ei", a declarat Cseke Attila, ministrul Sănătăţii, într-un interviu acordat romanialibera.ro. Pe de altă parte, acesta consideră că moda tratamentelor de la Viena este trecătoare, iar după reorganizarea sistemului spitalicesc acest fenomen se va mai diminua.
Care sunt cele mai importante proiecte în 2011 pentru Ministerul Sănătăţii?
Cseke Attila: Anul 2011 va fi unul în care dorim să continuăm strategia începută în 2010. În acest an, avem în intenţie 4 obiective importante: informatizarea sistemului medical cu prioritate pentru introducerea cardului naţional de sănătate, investiţii pentru programele de cancer şi ATI, reorganizarea sistemului spitalicesc prin comasarea sau desfiinţarea unor unităţi sanitare şi măsuri care vizează pregătirea tinerilor medici.
Sănătate fără bani nu există
Este populaţia României pregătită să contribuie cu alţi bani, în afară de asigurarea obligatorie, la sistemul sanitar? Au această putere financiară?
C.A.: Trebuie să acceptăm cu toţii ideea că sănătatea costă. Sănătate fără bani nu există, nu poate fi înfăptuită nici măcar la cel mai coborât nivel.
Coplata va duce la conştientizarea populaţiei faţă de costurile pentru sănătate şi la responsabilizarea faţă de consumurile proprii de servicii. Pacienţii vor putea urmări utilizarea fondurilor strânse prin coplată. La sfârşitul fiecărui an se vor putea cunoaşte cu exactitate ce reabilitări au fost efectuate sau ce dotări s-au realizat din banii colectaţi.
Înainte de introducerea mecanismului de coplată, Ministerul Sănătăţii va derula o campanie de informare în rândul populaţiei generale şi a personalului medical pentru introducerea mecanismului de coplată pentru serviciile medicale şi tichetele moderatoare
Campania îşi propune să informeze cetăţenii României şi person