Antreprenorii nu cunosc foarte bine avantajele pe care le pot avea dacă obţin garanţii de stat pentru credite, iar băncile profită de asta şi acceptă foarte greu să acorde astfel de împrumuturi pentru întreprinderile mici şi mijlocii.
„Sunt violent de multe exemple. Băncile stau călare pe bani, mediul de afaceri nu este finanţat, iar fără finanţare nu există şanse de relansare economică", a declarat Ioan Hidegcuti, preşedinte al directoratului Fondului Român de Contragarantare, în cadrul unui seminar pe tema dezvoltării sectorului IMM-urilor, organizat ieri de Mediafax. Hidegcuti şi-a arătat indignarea cu privire la faptul că băncile analizează dosarele timp de câteva luni, deşi finanţarea este garantă de stat în proporţie de 80%. „Nici antreprenorii nu ştiu ce avantaje au. Ne ducem în ţară ca apostolii şi le desenăm pe tablă ca la şcoală", a arătat el. Fondul Român de Contragarantare a fost înfiinţat în 2009, cu un capital de 100 de milioane de euro, şi a acordat până în prezent circa 2.000 de garanţii. Hidegcuti a mai spus că, spre exemplu, la un credit de un milion de euro, cei care apelează la garanţii de stat de 80% şi ajutor de minimis plătesc cu 13.000 de lei mai puţin în final decât dacă ar fi accesat un împrumut clasic.
În ceea ce priveşte proiectul de strategie privind sectorul IMM-urilor, revizuit recent de Ministerul Economiei, acesta va fi lansat în dezbatere publică la data de 24 februarie, au anunţat reprezentanţii firmei de consultanţă KPMG. Prin aplicarea obiectivelor din document, Guvernul îşi propune majorarea cu 10% a numărului de firme şi de angajaţi din acest sector. De asemenea, productivitatea va creşte cu cel puţin 5%, iar valoarea investiţiilor, cu 15%.