Patriarhia Romana respinge acuzatiile lansate de Asociatia Secular Umanista din Romania (ASUR) in cadrul campaniei "Stop indoctrinarii religioase in scoli", subliniind ca predarea religiei in scoli se face in conformitate cu Constitutia.
In replica la afirmatiile ASUR, potrivit carora, "Prevederile legii 1/2011 in privinta predarii religiei in scoli vin in contradictie cu Constitutia Romaniei, cu legea privind protectia si promovarea drepturilor copilului, cu codul muncii si chiar si cu legea cultelor", Patriarhia Romana precizeaza, intr-un comunicat remis marti Ziare.com, ca predarea religiei in scolile de stat se face in conformitate cu art. 32, alin. (7) din Constitutia Romaniei, care prevede ca "Statul asigura libertatea invatamantului religios, potrivit cerintelor specifice fiecarui cult. In scolile de stat, invatamantul religios este organizat si garantat prin lege".
In mod similar, Legea Educatiei prevede in art. 18, alin. (1): "Elevilor apartinand cultelor de stat, indiferent de numarul lor, li se asigura dreptul constitutional de a participa la ora de religie, conform confesiunii proprii".
"Daca Legea educatiei nationale se afla in conflict cu Constitutia Romaniei, este misiunea Curtii Constitutionale sa decida. Interpretarea oferita de ASUR este una tendentioasa, menita sa legitimeze aceasta actiune de denigrare a Bisericii Ortodoxe Romane (BOR). De altfel, tonul profund anti-BOR arata ca ASUR promoveaza un umanism antireligios. ASUR se face astfel continuatoarea procesului de ateizare 'prin informare', pe care comunismul l-a propus Romaniei, timp de 45 de ani, cu roadele dureroase pe care le resimtim si acum", se arata in comunicatul citat.
In plus, Patriarhia Romana mai arata ca religia este obligatorie printre celelalte discipline scolare, nu si participarea elevilor la aceste ore, fiind permisa