Negocierile de pe scena politica, ce vizeaza, potrivit surselor din PDL, posibila schimbare din functie a premierului Emil Boc, nu vor afecta foarte mult economia, afirma analistii economici, citati de DailyBusiness.ro. Am depasit perioada dificila, iar FMI va veghea ca Romania sa nu derapeze din punct de vedere economic.
Am ajuns din nou in situatia ca politicul sa nu mai influenteze economicul, sau cel putin nu la fel de mult ca in ultimii doi ani, spun analistii.
In anii 2005-2008, dincolo de "zgomotul" permanent de pe scena politica, economia avansa puternic, iar Romania era atractiva in ochii investitorilor. Ce se intampla acum?
Cel putin din prisma evolutiei economice, avansul este mai mult teoretic. Datele Institutului National de Statistica (INS) privind cresterea economica de 0,1% din trimestrul 4 inseamna, in fapt, mai mult stagnare. Totusi, o comparatie cu perioada amintita poate fi facuta, in sensul ca situatia economica poate fi decuplata de decizia politica. Aceasta in ideea ca viitorul acord cu Fondul Monetar International (FMI) va asigura stabilitatea necesara, spun analistii.
"Nu vad, in acest moment, motive care sa schimbe perceptia investitorilor privind Romania", spune Nicolae Chidesciuc, economistul sef de la ING Bank. "Nu cred ca se va schimba nimic in actuala coalitie de guvernamant si nici in acordul cu Fondul Monetar International (FMI)", considera acesta.
Romania e condusa de FMILiviu Voinea, analist economic
Avem un program bine stabilit, negociat cu FMI, pe care Romania, de voie de nevoie, trebuie sa il urmeze, cu sau fara Emil Boc in functia de premier, considera analistii.
Lucian Anghel, economistul sef de la BCR, afirma ca, nici daca ar vrea, politicul n-ar mai putea influenta foarte mult economia.
"Economia reala, cea privata, s-a decuplat din nou de la