Preşedintele României Traian Băsescu a anunţat surprinzător că România nu va mai avea o creştere negativă în trimestrul IV al anului trecut, contrazicând previziunile celor mai mulţi analişti.
"Au început deja să apară câteva semne pozitive împotriva tuturor estimărilor. România nu va mai avea o creştere negativă în trimestrul IV al anului trecut şi vor ieşi calculele săptămânile următoare.
S-ar putea ca din primul semestru al acestui an să începem creşterile pozitive", a spus preşedintele într-un interviu publicat ieri de România Liberă.
Institutul Naţional de Statistică anunţă astăzi primele estimări semnal privind evoluţia PIB în ultimul trimestru al anului trecut.
Majoritatea analiştilor anticipează că în ultimul trimestru al anului s-a înregistrat o scădere a PIB atât faţă de al treilea trimestru, cât şi an la an.
"Credem că economia a rămas pe minus în ultimul trimestru, dar totuşi este un minus mai puţin accentuat. Scăderea estimată este de 0,3% trimestru la trimestru, ajustat sezonier, şi de 1% an la an. Se atenuează declinul. Plus s-ar fi putut înregistra în ultimul trimestru doar comparativ cu al treilea trimestru, ajustat sezonier. Dar şansele sunt reduse. Ar fi o surpriză frumoasă dacă am vedea o cifră pozitivă", a comentat Lucian Anghel, economistul-şef al BCR.
În timp ce industria a avut o evoluţie favorabilă, scăderea cheltuielilor pentru consum a avut probabil o contribuţie negativă importantă la PIB în ultimul trimestru din 2010, în viziunea analiştilor.
Analiştii Raiffeisen estimează o scădere economică apropiată de zero mizând pe influenţa pozitivă a producţiei industriale, reducerea deficitului extern şi pe creşterea cheltuielilor guvernamentale. Ei consideră însă că nu ar trebui exclusă complet nicio rată de creştere uşor pozitivă.
Deşi exporturile erau văzute ca soluţia salvatoare pentru ieşirea Român