Mandatul de intermediere a ofertei publice secundare prin care statul îşi propune să vândă 9,84% din Petrom este cel mai valoros de până acum şi ar putea fi situat între 5 şi 10 milioane de euro, potrivit estimărilor ZF.
De acest mandat sunt interesate marile bănci de investiţii străine, iar în cursă ar putea intra nume mari precum JP Morgan, Morgan Stanley, Goldman Sachs sau Deutsche Bank, potrivit unor surse din piaţă. Acestea s-ar putea asocia cu intermediari locali, pentru acoperirea cererii de acţiuni de pe piaţa internă.
Consultanţa juridică în procesul de selecţie a intermediarului este asigurată de firma de avocatură Boştină şi Asociaţii, care a câştigat mandatul în urma unei licitaţii derulate în decembrie. "Ministerul va dori un intermediar care să asigure succesul deplin al ofertei, date fiind condiţiile actuale de piaţă", a declarat pentru ZF Olimp Bărbulescu, coordonatorul departamentului de pieţe de capital al casei de avocatură.
Implicarea în ofertă a unui intermediar de talie internaţională este necesară, în condiţiile în care statul încearcă să obţină un preţ cât mai bun şi să atragă interesul marilor fonduri de investiţii străine. În prezent niciun intermediar local nu poate garanta plasarea cu succes a unei oferte de 500 mil. euro, potrivit unor surse din piaţă.
Participanţii la selecţie trebuie să fie înscrişi ca intermediari în registrul CNVM şi să cumpere caietul de sarcini în schimbul sumei de 10.000 de euro plus TVA, iar garanţia de participare la licitaţie este de 50.000 de euro plus TVA. Data limită pentru depunerea ofertelor este 9 martie, la ora 12:00, acestea urmând să fie deschise în aceeaşi zi, la ora 13:00.
Mandatul de intermediere a ofertei publice secundare prin care statul îşi propune să vândă 9,84% din Petrom este cel mai valoros de până acum şi ar putea fi situat între 5 şi 10 milioane de euro, potriv