Parlamentul European discută mâine introducerea unei legi de reformare a sistemelor de pensii în statele membre UE, care, în următorii, se vor confrunta împreună cu situaţii dramatice.
Europenii ies la pensie repede, sunt bătrâni, iar speranţa de viaţă creşte de la an la an. În acelaşi timp, ei fac puţini copii, şi astfel un număr tot mai mic de angajaţi va trebui să susţină un număr tot mai mare de bunici în statele europene.
Bărbaţii vor trăi, în medie, în 2060 până la 84 de ani, iar femeile până la 89, potrivit studiilor privind speranţa de viaţă. De regulă, vârsta pensionării este la 65 de ani, dar în multe situaţii vârsta reală de pensionare nu se respectă.
Raportul care se discută mâine la Strasbourg face parte din strategia Europa 2020 şi se referă la un sistem de pensii sustenabil, la provocările şi soluţiile ce trebuie aplicate în Uniunea Europeană. Soluţiile din raport arată că:
1. Vârsta de pensionare trebuie să crească în toate ţările membre pentru că şi speranţa de viaţă va creşte. Munca și pensionarea trebuie îmbinate la fel ca şi aplicarea de măsuri descurajatoare care să îngreuneze concedierea persoanelor în vârstă.
2. Obiectivul unei rate a ocupării forței de muncă de 75 %, stabilit în Strategia UE 2020, ar trebui să contribuie la garantarea viabilității sistemelor de pensii;
3. Trebuie încurajată mobilitatea pe piaţa muncii şi trebuie eliminate restricţiile fiscal sau birocraţia privind dreptul la muncă. Această măsură trebuie să înucrajeze în special tinerii, mai ales că mulţi dintre ei intră tot mai târziu pe piaţa muncii din cauza studiilor prelungite
4. Trebuie găsite sisteme alternative-suplimentare pentru finanţarea fondului de pensii
Comisia Europeana spune că, în zilele de astăzi, studenţii nu părăsesc băncile universităţilor până la vârsta de 25 de ani, după care muncesc în lini