Asteptatul documentar al lui Cyril Tuschi, despre care in ajunul inceperii festivalului s-a anuntat ca a fost furat din studioul berlinez al regizorului (copia de festival era deja trimisa), recompune imaginea lui Mihail Hodorkovski prin intermediul interviurilor cu apropiatii sai si al unei scrisori trimise de Hodorkovski regizorului.
"Toata lumea are ceva de spus despre el. Cariera lui Hodorkovski a fost o insiruire de suisuri si coborasuri dramatice, iar declinul sau abrupt e comparabil cu orice tragedie shakespeariana", considera regizorul german Cyril Tuschi, al carui interes pentru destinul omului de afaceri rus a fost deschis, se pare, in mod benign de deplasarea la un festival de film din Siberia.
Documentarul "Hodorkovski", pe care Tuschi l-a prezentat in cadrul sectiunii Panorama a Festivalului de la Berlin si care a avut in 14 februarie prima proiectie suplimentara de presa, isi propune sa lumineze destinul lui Mihail Hodorkovski, desi nu porneste de la premisa ca acesta a fost pedepsit de Vladimir Putin pentru ca a finantat opozitia.
Filmul se deschide cu o panorama larga asupra unui camp presarat cu sonde, dupa care aparatul de filmat, deplasandu-se, dezvaluie o biserica si coboara incet pana ajunge la inaltimea a trei adolescenti. Auzim din off vocea regizorului care ii intreaba daca stiu cine e Mihail Hodorkovski.
Unul dintre ei spune ca nu stie, ceilalti da. Cand sunt intrebati daca stiu de ce a fost condamnat, acestia raspund: "Pentru ca a furat de la popor".
Fascinat de imaginea lui Mihail Hodorkovski si poate la fel de mult de felul cum e vazut acesta de concetatenii lui, regizorul german s-a dus in Rusia pentru a-l intelege mai bine.
A discutat cu mama sa, cu fosta sotie si mama primului fiu, Pavel (stabilit in SUA), a vorbit cu fostul sau rector de la Facultatea de C