La Olimpiada Naţională de Fizică judeţul a fost reprezentat numai de liceeni „lahovarişti". Elevii care fac performanţă se pregătesc şi sâmbăta şi duminica.
Colegiul Naţional Alexandru Lahovari este unul de elită, zeci de liceeni fiind premiaţi la concursurile naţionale. La ultimul dintre ele, Olimpiada Naţională de Fizică, desfăşurată la Arad între 30 ianuarie - 4 februarie, judeţul Vâlcea a fost reprezentat de şase liceeni, toţi de la Lahovari. Trei dintre aceştia, Cosmin Crecană, clasa a X-a, Laurean Saraolu, clasa IX, pregătiţi de prof. Marin Săndulescu şi Teodora Bunea, clasa a X-a, pregătită de prof. Daniela Cârstea au obţinut menţiuni. Cosmin a fost şi anul trecut în întrecere cu adolescenţii fizicieni, iar Laurean este un „abonat" al olimpiadelor naţionale de matematică, unde de două ori a fost medaliat. „Abia am venit de la Arad am început pregătirile pentru un alt concurs naţional, Liviu Tătar, care se va desfăşura în luna aprilie. De profesorii noştri sutem foarte ataşaţi pentru că au un stil de a ne captiva şi nu simţim ca pe o povară pregătirea noastră", a spus Cosmin Crecană.
Pepinieră pentru marile colegii din lume
Directorul adj. al colegiului, prof. Izabela Ioniţă, ne-a spus: „Prin tradiţie, Lahovari este un colegiu care pregăteşte copii care ating înalta perfomanţă, iar directorul colegiului, prof. Constantin Drugan ţine la acest blazon. Cele 66 de cadre didactice, majoritatea vin şi fac pregătire suplimentară sâmbăta şi duminica cu elevii care aspiră la performanţă. De la colegiul nostru au plecat adolescenţi care acum învaţă în mari colegii din SUA, Franţa". Profesorul de fizică Marin Săndulescu ne-a spus despre secretul muncii sale: „Am pornit de la ideea că fiecare copil are o genă de ordine în el, iar tu trebuie doar să-l coordonezi. Faţă de elevi trebuie să fii foarte sincer, ataşat, să depui multă muncă, responsab