Foto: jurnalul foto Creşterea preţurilor la alimente ne dă peste cap viaţa de zi cu zi. Preţurile mărfurilor alimentare au crescut în luna ianuarie faţă de decembrie cu 1,14%, cele ale mărfurilor nealimentare cu 0,83%, în timp ce tarifele serviciilor au scăzut cu 0,1%, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică. Scumpirea alimentelor alături de cea a carburanţilor au dus la creşterea inflaţiei la 7,96% anul trecut, avansul fiind aproape dublu faţă de nivelul raportat în 2009. În ianuarie, inflaţia anuală a fost 6,99%.
Cele mai mari creşteri de preţuri s-au înregistrat în ianuarie la grupele „legume şi conserve de legume” (5,6%), „fructe şi conserve din fructe” (2,22%) şi „ulei, slănină, grăsimi” (1,33%). Cartofii s-au scumpit cu 6,02%, conservele de legume – cu 6%, fructele proaspete – 2,22%, făina – 1,85%, citricele – 1,73%, mălaiul – 1,52%, uleiul – 1,45%. Creşteri mai moderate au fost consemnate la băuturi alcoolice – 0,25%, carne – 0,14%, cafea – 0,63%, peşte – 0,6%, brânză – 0,76%, în timp ce ouăle s-au ieftinit cu 1,25%. În cazul mărfurilor nealimentare, au avut loc creşteri de preţuri la combustibili. Totodată, preţurile „produselor cultural-sportive” au urcat cu 2,17% pe fondul scumpirii cărţilor, revistelor şi ziarelor cu 4,84%, iar costul energiei termice s-a majorat cu 3,21%.
În ciuda creşterii preţurilor, România exportă mare parte din producţie. Importurile de produse agroalimentare au atins valoarea de 3,461 miliarde euro iar exporturile în ţările UE şi cele extracomunitare au crescut cu 35,4%, totalizând 2,756 miliarde euro. Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, exporturile în ţările comunitare au adus României 2,007 miliarde euro, în primele 11 luni din 2010, faţă de 1,562 miliarde euro în perioada similară din 2009.
Importurile din ţările comunitare au fost principalele surse de aprovizionare c