În luna ianuarie inflaţia a continuat să crească accelerat, antrenată de preţurile alimentelor, deşi majoritatea economiştilor se aşteptau să se tempereze.
Explozia preţurilor la alimente este efectul evoluţiei cotaţiei materiei prime şi a produselor agricole pe piaţa internaţională la care se adaugă lipsa unor investiţii esenţiale în domeniul agriculturii, spun analiştii economici. Deşi pentru luna ianuarie, era de aşteptat ca inflaţia să se domolească, aceasta a ajuns la 0,77% comparat cu luna decembrie 2010, de aproape trei ori mai mare decât ar fi trebuit să fie pentru a se putea încadra în ţinta de inflaţie BNR de 3%.
Analistul economic Ilie Şerbănescu apreciază că explozia preţurilor în ianuarie, în special la produse alimentare, este cauza accentuării crizei. „Criza a ajuns la consumatori, la oameni. După ce s-au ţinut preţurile în frâu, acum procesul de creştere nu mai poate fi stopat. Creşterile de preţuri sunt accentuate de criză. Şi în următoarele luni se vor înregistra creşteri de preţuri la produsele alimentare", ne-a declarat Ilie Şerbănescu.
Cartofii, în topul creşterilor de preţuri
Faţă de luna decembrie 2010, preţurile de consum au crescut în ianuarie cu 0,77%, în condiţiile în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu 1,14%, cele nealimentare cu 0,83%, în timp ce tarifele la servicii au scăzut cu 0,11%, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS). La alimente, cele mai mari creşteri de preţuri au fost înregistrate, în prima lună din 2011 la cartofi (6,02%) şi alte legume şi conserve de legume (6%).
„Preţurile produselor alimentare vor continua să crească şi în perioada următoare", apreciază economistul-şef de la BCR, Lucian Anghel, care consideră că inflaţia înregistrată în luna ianuarie este „destul de mare" dacă ne raportăm la prognoza BNR. „Pentru a avea o inflaţie redusă şi pentru a se reduce şocurile