Transportatorul naţional de electricitate Transelectrica Bucureşti (TEL) a realizat anul trecut un profit net preliminat de 9,9 mil. lei (2,3 mil. euro), în creştere cu 61% faţă de cel consemnat în 2009, care s-a cifrat la 6,1 mil. lei (1,4 mil. euro).
Afacerile companiei au urcat uşor în 2010 cu 1,1%, la 2,5 mld. lei (597 mil. euro) pe fondul creşterii volumului de energie transportată cu 5,7% în acelaşi interval.
Profitabilitatea companiei a fost semnificativ afectată anul trecut de constituirea unor provizioane în valoare de 56,7 mil. lei (13,5 mil. euro) în contul creanţelor neîncasate de pe piaţa de echilibrare ale căror întârzieri au depăşit 270 de zile, se arată în raportul companiei.
Valoarea creanţelor neîncasate reprezintă 72% din profitul operaţional al Transelectrica pe anul trecut, care s-a diminuat cu 21%, până la 78,5 mil. lei (18,6 mil. euro).
Reprezentanţii Transelectrica spun că unii clienţi au preferat să-şi dizolve companiile sau să intre în insolvenţă decât să plătească respectivele creanţe către transportator, iar compania urmăreşte recuperarea lor în instanţă.
"Avem demersuri legale şi până se judecă am fost nevoiţi să constituim aceste provizioane. În mod normal instanţa ar trebui să ne dea câştig de cauză, însă chiar în situaţia cea mai rea, dacă se vor epuiza toate căile legale, ANRE va recunoaşte aceste creanţe neîncasate în tariful pentru serviciul de transport. Dacă nu trebuia să constituim provizioanele respective, profitul Transelectrica pe anul trecut era chiar spectaculos", a declarat Răzvan Purdilă, director pieţe de capital în cadrul Transelectrica.
El a precizat că o parte din creanţele neîncasate şi pentru care au fost constituite anul trecut provizioane provin de dinainte ca ANRE să implementeze un sistem de garanţii pe piaţa de echilibrare care diminuează substanţial riscurile de pierderi pe ac