În România medicii de familie refuză să semneze contractul-cadru, care îi obligă la informatizarea cabinetelor, la investiţii în carduri şi semnătură electronică. Mulţi dintre ei se pregătesc să plece în străinătate. În Cehia, în schimb, medicii au ameninţat şi ei cu plecarea, dar s-au organizat într-o mişcare puternică care a convins guvernul să le crească salariile.
Medicii de familie români vor fi obligaţi să aducă în cabinet internet de bandă largă, să cumpere cititoare de carduri, care ar putea costa 500 de euro bucata şi să editeze datele pacienţilor pe carduri.
Potrivit preşedintelui Asociaţiei Profesionale a Medicilor din Ambulatoriu, Cosmin Alexandrescu, dacă medicii semnează contractul în aprilie 2011, acest lucru va duce la închiderea cabinetelor. „Contractul-cadru, pe doi ani, nesocoteşte principiul consolidării bazei pentru a întări întregul sistem, decapitează liberalismul profesiei medicale, afectează drepturile pacienţilor şi încearcă subjugarea birocratică a medicilor din asistenţa primară, promovând falsa dezbinare şi deprofesionalizarea", au subliniat reprezentanţii medicilor de familie, în cadrul conferinţei organizate de Societatea Naţională de Medicina Familiei şi Federaţia Naţională a Patronatelor de Medicina Familiei. Ei au ameninţat că vor acţiona în justiţie toate actele normative ce „încalcă legislaţia în vigoare şi drepturile fundamentale ale pacienţilor şi medicilor" şi că vor sesiza Uniunea Europeană privind "gravele încălcări ale directivelor europene".
Zona gri din străinătate
Medicii români care iau drumul străinătăţii nu scapă nici ei automat de probleme. În Belgia, 35% dintre medicii europeni care practică sunt români, dintre care majoritatea nu sunt înregistraţi. „Ei lucrează într-o zonă gri pentru că majoritatea nu au nici măcar un număr de securitate socială, obligatoriu pentru a exista în b