44, 56 şi 13 nu sunt numerele câştigătoare la loto, ci variantele de disponibilizare la care se gândeşte în prezent conducerea Spitalului Municipal „Filantropia“. Reprezentanţii unităţii medicale se chinuiesc încă din luna octombrie a anului trecut să găsească o formulă de reducere a personalului nemedical în vederea aplicării noilor normative de personal elaborate de Ministerul Sănătăţii. Însă nici până acum nu s-a ajuns la o concluzie.
Au greşit calculele
La sfârşitul lui 2010, un ordin al ministrului sănătăţii stabilea noi normative de personal în spitale, care prevedeau reducerea personalului nemedical. Pentru o unitate medicală ca „Filantropia“, cu 495 de paturi plus încă 30 de paturi de spital de o zi, acest ordin ar fi dus la reduceri de personal nemedical. Printre cei care ar fi trebuit să plece acasă ar fi fost şi două treimi din angajaţii TESA.
Nu a avut loc însă nici o disponibilizare, pentru că reprezentanţii spitalului au greşit socoteala, calculând numărul de angajaţi în funcţie de numărul total de paturi, fără să scoată paturile de spitalizare de o zi. Prin urmare, în loc de disponibilizări, la Spitalul „Filantropia“ s-a făcut doar o redistribuire, în octombrie 2010. „24 de angajaţi au trecut pe alte posturi, cu salarii mai mici“, a declarat dr. Mihaela Tătaru-Abagiu, managerul unităţii.
Ministerul Sănătăţii a observat greşeala şi a cerut, de curând, conducerii să refacă socoteala. Spitalul trebuie acum să mute înapoi pe posturi oamenii redistribuiţi în octombrie (cărora trebuie să le plătească şi diferenţe salariale) şi abia apoi să facă disponibilizări. Acesta este unul dintre motivele pentru care nu se ştie în prezent câţi oameni vor fi disponibilizaţi. „La început au fost propuse 44 de persoane, dar s-ar fi ajuns la disponibilizări colective şi atunci s-a venit cu altă propunere: să disponibilizeze 56 de oameni în