Volumul, care conţine „Colţ Alb“ şi „Mihail, câine de circ“ de Jack London, se distribuie joi, împreună cu ziarul „Adevărul“, la preţul de 12,99 lei. Jack London şi-a dorit să poată opri cruzimea oamenilor faţă de animale, iar romanele sale prezintă poveştile unor mari prietenii între cele două categorii de personaje.
După ce ani la rând evitase să participe la spectacole de circ, convins fiind că „sub masca artei cruzimea a atins cel mai înalt grad", London a decis să ia atitudine şi a scris emoţionantul roman „Mihail, câine de circ", dând la iveală întreaga suferinţă ce se ascunde în spatele reprezentaţiilor în care protagoniste sunt animalele menite să distreze publicul. Dincolo de incontestabila valoare literară, romanul lui Jack London dobândeşte şi o valoare socială prin faptul că, după publicare, a generat mai multe acţiuni de protest din partea iubitorilor de animale decât îşi putuse imagina autorul.
La 8 decembrie 1915, Jack London spunea că din copilărie a ajuns să nu poată suferi reprezentaţiile cu animale dresate. Curiozitatea l-a împins să descopere ce se ascunde în spatele spectacolului, să vadă cum era realizat şi astfel a ajuns să-şi piardă gustul pentru asemenea distracţii. „Dincolo de fastuosul spectacol şi de minunatele isprăvi ale animalelor se ascundea atâta cruzime, încât sunt sigur că, dacă ar cunoaşte-o, orice om întreg la minte nu ar mai putea urmări cu plăcere o reprezentaţie dată de un animal dresat", spunea Jack London. Referindu-se la cruzimea faţă de animale, scriitorul spunea că a mai văzut gesturi cu o intensitate asemănătoare doar la închisoare, în mahalalele cele mai insalubre, în camera de execuţie, în postul de prim ajutor de pe front, pe câmpul de luptă sau în spitalul militar.
O viaţă ca în cărţi
Jack London (1876-1916) a avut o copilărie nefericită, cu multe lipsuri, dar a reuşit să ajungă unul dintre cei