Italienii de la Enel, cei care furnizeaza electricitate pentru 2,6 de milioane de clienti romani, a inceput sa produca prima data energie eoliana la sfarsit de 2010, an care a marcat o explozie a proiectelor eoliene. Daca in 2009 aveam doar 14 MW eolieni instalati, 12 luni mai tarziu erau in jur de 460 MW, capacitatea urmand sa urce pana la 3.600 MW eolieni in urmatorii patru ani.
De la o piata embrionara acum doi ani, sectorul energiei eoliene a luat avant odata cu investitiile masive ale unor companii straine precum CEZ (Cehia), Iberdrola (Spania) sau EDP Renewables (Portugalia), care au adus Romania in topul celor mai atractive tari pentru jucatorii de profil.
Enel a pus deja in functiune doua parcuri eoliene in judetul Tulcea, care pot alimenta 64.000 de gospodarii, dar compania vizeaza o expansiune rapida in Romania, spune Carlo Pignoloni (foto), country manager al Enel Green Power. De ce au decis italienii sa investeasca in vantul romanesc si care sunt planurile pentru urmatorii ani, aflati dintr-un interviu acordat Wall-Street.ro.
Wall-Street.ro: Care este impactul intarzierii punerii in aplicare a legii care promoveaza energiile verzi in Romania? Cum ar fi aratat piata in cazul in care legea ar fi fost aplicata incepand cu 2009?
Carlo Pignoloni: Enel Green Power asteapta implementarea acestei legi care va aduce beneficii pentru toti jucatorii de pe piata energiei regenerabile din Romania, creand un mediu de afaceri favorabil. De fapt, Romania are un potential de energie regenerabila ridicat si implementarea acestei legi ar incuraja mai multi investitori sa intre pe aceasta piata promitatoare. Aplicarea timpurie a legii ar fi avut un impact pozitiv asupra sectorului, respectiv capacitatea instalata in energia regenerabila ar fi fost mai mare decat este in prezent.
[Romania are elaborata o lege de promovare a energiei regener