Economisirea la bancă poate fi o soluţie pentru a acumula resurse financiare în vederea asigurării unor venituri suplimentare la pensie. Comparativ cu participarea la un fond de pensii, economisirea asigură venituri certe în perioada de acumulare.
Dobânzile obţinute la depozitele bancare sunt cunoscute încă de la data constituirii lor, astfel că nu există posibilitatea de a obţine câştiguri sub aşteptări. În cazul fondurilor de pensii, performanţele investiţionale sunt incerte, astfel este posibil ca în anumite perioade, câştigurile să fie mai slabe.
Pe termen lung, însă, experienţa internaţională arată că fondurile de pensii obţin, de regulă, performanţe superioare celor oferite de depozite.
Ce randament trebuie însă să genereze fondul de pensie ca să "bată" depozitul bancar la capitolul câştig?
De exemplu, dacă avem 100 lei şi îi plasăm într-un depozit bancar cu o rată a dobânzii de 7% (cât este în prezent), peste un an vom acumula 107 lei. După plata impozitului pe dobândă, clientul rămâne cu 105,9 lei.
Pe de altă parte, dacă investim 100 lei la un fond de pensii facultative, administratorul reţine în jur de 3-5% sub forma unui comision din contribuţie. Deci mai rămân doar 95-97 lei pentru investiţii.
În cazul cel mai nefavorabil - comision de 5% - pentru ca fondul de pensii să fie mai atractiv decât depozitul, el trebuie să genereze un randament de minimum 11,5% (105,9/95x100-100). În schimb, dacă acest comision este de 3%, randamentul minim este de 9% (105,9/97x100-100). Orice randament mai mic de aceste praguri face ca depozitul să fie mai profitabil.
Cel de-al doilea comision încasat de administratorul fondului de pensii "calculat ca procent din activele administrate" nu afectează calculele, deoarece nivelul său este inclus în randamentul fondului de pensii.
Evident, dacă rata dobânzii practicată la depozite