Aplicat în judeţul Olt, programul „A doua şansă“ a adunat la Şcoala cu clasele I - VIII nr. 1 din Slatina, unitatea de învăţământ în care au loc cursurile, 95 de persoane cu vârste de până la 50 de ani, înscrise în principal pentru a obţine diplome de abolvire necesare la locul de muncă.
Iniţiativa aparţine Ministerului Educaţiei, care le propune persoanelor cu vârste ce depăşesc limita legală de şcolarizare să finalizeze treptele de învăţământ primar şi secundar inferior, întrerupte în trecut din diferite cauze.
Una dintre caracteristicile comportamentale semnificative ale elevilor, observă cadrele didactice, este seriozitatea. Prezenţa la cursuri, care se desfăşoară în zilele de weekend, este foarte bună, iar interesul manifestat pentru disciplinele de şcolarizare este, de asemenea, ridicat.
Organizat de Ministerul Educaţiei, programul „A doua şansă“ vine în întâmpinarea unei probleme specifice comunităţilor defavorizate, unde multe persoane depăşesc vârsta legală de şcolarizare fără să finalizeze învăţământul obligatoriu. Lor li se oferă astfel posibilitatea de a-şi continua studiile fără să-şi întrerupă activităţile profesionale.
Înscrierea se realizează anual, în două sesiuni (octombrie şi februarie), şi debutează cu interviuri de stabilire a nevoilor educaţionale, iar predarea se face în limba română (sau în cele ale minorităţilor naţionale, dacă există cereri în acest sens).
La final, cursantul primeşte un certificat de absolvire, iar dacă promovează şi componenta de calificare profesională, se adaugă un certificat de calificare profesională nivel 1 şi un portofoliu personal pentru educaţie permanentă.
Aplicat în judeţul Olt, programul „A doua şansă“ a adunat la Şcoala cu clasele I - VIII nr. 1 din Slatina, unitatea de învăţământ în care au loc cursurile, 95 de persoane cu vârste de până la 50 de ani, înscrise în principal pentr