România a pierdut anul trecut patru locuri într-un clasament al pieţelor atractive pentru externalizarea diverselor activităţi, potrivit unui studiu realizat de compania de consultanţă A.T. Kearney.
Aflată pe poziţia 25, ţara noastră este la mijlocul clasamentului format din 50 de state. Cu alte cuvinte, sunt firme străine care aleg această destinaţie pentru a-şi muta centrele de contact, de operaţiuni administrative ori de suport IT.
Poziţia în clasament pentru fiecare din ţările analizate este stabilită pe baza unui punctaj, respectiv un indice al atractivităţii locale. României îi revine astfel un punctaj total de 5,21.
Cel mai mare scor a fost obţinut de India, ocupanta primului loc în clasament, cu 7,01 puncte. Pe podium se mai află China (6,49 puncte) şi Malaezia (5,99 puncte).
Realizatorii nu explică şi motivele acestui regres din ultimul an, în cazul României. Ei subliniază rezultatul obţinut de Polonia, aflată pe locul 24, cu 5,23 puncte, chiar în faţa ţării noastre.
Nu contează însă numai poziţia în clasament, ci şi evoluţia din ultimul an. "În Europa Centrală şi de Est, Polonia este personajul principal al poveştii, urcând 15 poziţii, după ce a depăşit problemele economice şi a beneficiat de creşterea încrederii investitorilor", se arată în raport.
După România urmează Germania (5,2 puncte). Deşi este pe locul 26, ţara a avut o performanţă bună, urcând opt poziţii. Printre statele care au avansat cel mai mult în clasament figurează şi Marea Britanie, în urcare tot cu 15 poziţii, ca şi Polonia.
Şi alte ţări din regiune au urcat în top din 2009 până în 2010. Ungaria se află astfel pe locul 31, iar Cehia, pe locul 35 în clasament, state care au evoluat un pic mai bine, datorită reducerii nivelurilor salariilor, apreciază realizatorii analizei.
"Povestea outsourcing-ului se modifică, însă, pentru Bulgaria (locul 17