Pocnete de bici, zgomot mult şi sunete de fanfară – este atmosfera creată de saşii din Agnita şi Cincu. Reînviat după 20 de ani, Festivalul Lolelor a avut loc sâmbătă, 12 februarie, la Cincu, în prezenţa a sute de localnici care au au gustat fiecare moment al acestui obicei, dar şi gogoşile împărţite de cei costumaţi în semn de bunăstare.
100 de ani de la prima paradă a breslelor
Anul acesta s-au împlinit 100 de ani de la prima paradă comună a breslelor meşteşugăreşti din Agnita. Pentru a marca acest jubilee, reprezentanţii Asociaţiei „Breasla Lolelor“ au pregătit un program amplu în care a fost inclusă şi comuna Cincu. Astfel, în acest weekend, comuna a fost gazda acestui obicei străvechi. Evenimentul a început cu o paradă. Alaiul lolelor a traversat localitatea şi din când în când s-a oprit să împartă gogoşi la trecători, pentru ca aceştia să aibă un an pufos şi rumen.
„Ne bucurăm foarte mult că s-a organizat acest festival. Eu îmi amintesc că se organiza când eram mici şi era o mare bucurie pentru noi mai ales că primeam şi gogoşi calde. Vă daţi seama că de 20 de ani nu am mai auzit sunetul fanfarelor“,“De când au plecat saşii s-au pierdut şi obiceiurile localităţii Cincu de aceea ne bucurăm că, încet-încet, acestea încep să reînvie. Eu am venit din Italia şi am profitat că am fost acasă să fac şi câteva poze pentru a le arăta prietenilor o parte din ceea ce mi-a marcat copilăria“, au spus câteva localnice.
La manifestare au participat 210 lole cu vârste cuprinse între 3 şi 75 de ani, alături de 28 de lole din Germania.Odată alaiul ajuns în centrul satului, lolele au reconstituit obiceiul aşa cum a fost odată. În Cincu, această sărbătoare nu s-a mai organizat de 20 de ani.
Înmânarea lăzii de breaslă
Atestat în anul 1689, Obiceiul Lolelor din Agnita este strâns legat de ritualul înmânării lăzii de breaslă noului