Produsul intern brut al Chinei a urcat anul trecut la 5,9 trilioane $, în timp ce cel al Japoniei a scăzut la 5,5 trilioane, cei doi giganţi economici din estul Asiei inversând astfel poziţiile în clasamentul celor mai mari puteri economice. SUA se află pe primul loc - încă.
Deşi timp de 42 de ani economia Japoniei a fost a doua din lume ca mărime, pierderea acestui loc nu a fost primită cu panică sau frică de către guvernul de la Tokyo, ci dimpotrivă: Kaoru Yosano, ministrul Economiei, a salutat creşterea economiei chineze, declarând că „aceasta este o ştire foarte bună şi pentru Japonia, ca ţară vecină; vrem să adâncim bunele relaţii economice dintre ţările noastre". Într-adevăr, China este principala piaţă de desfacere pentru exporturile japoneze, absorbind 19,4% dintre acestea, urmată de Statele Unite, cu 15,4%.
Scăderea înregistrată de economia japoneză nu este îngrijorătoare, ea fiind deja aşteptată de către analiştii economici. Încetarea unui program al guvernului japonez de subvenţii pentru maşinile ecologice a dus la o încetinire a consumului şi, ca rezultat, la o contracţie a economiei cu 1,1% în ultimul trimestru al anului 2010. Totuşi, rata creşterii pe întregul an 2010 a fost de 3,9%, ea semnalând o redresare după recesiunea care cuprinsese ţara în urma crizei financiare mondiale. Pentru primul trimestru al anului 2011 analiştii prevăd o creştere substanţială, mai ales datorită exporturilor - care sunt aşteptate să crească o dată cu puterea financiară chineză.
Dragonul se maturizează
Guvernul chinez a anunţat, pe de altă parte, că excedentul comercial a scăzut în luna ianuarie la 6,5 miliarde de dolari - numai jumătate faţă de luna anterioară. Dacă exporturile au crescut cu 37,7% faţă de ianuarie 2009, în schimb importurile au crescut spectaculos cu 51%. Aceasta se datorează în primul rând aprecierii monedei chinezeşti, yuanul, a