Lipsa erecţiei matinale, tristeţea şi oboseala sunt cele mai vizibile semne ale andropauzei, numită şi "menopauza bărbaţilor". Sursa: SHUTTERSTOCK
Spre deosebire de femei, care se confruntă cu simptomele menopauzei pe scară largă, bărbaţii sunt mai "menajaţi". Se estimează că doar 20% dintre cei care au ajuns la vârsta de 50 de ani suferă de neplăcerile asociate andropauzei, ajungându-se până la 90% la bărbaţii de 80 de ani.
Bărbaţii pot deveni mai agresivi
Menopauza masculină, cunoscută medical ca hipogonadism cu debut tardiv, se referă la o scădere a nivelului de hormoni sexuali masculini, care poate apărea odată cu trecerea anilor.
Trei semne-cheie legate de sănătatea sexuală şi scăderea nivelului de testosteron au fost identificate: disfuncţia erectilă, apetitul sexual scăzut şi frecvenţa scăzută a erecţiei dimineaţa. La aceste manifestări se adaugă alte şase simptome non-sexuale. Printre ele se numără dificultăţi ale bărbaţilor în a se angaja în activităţi fizice, imposibilitate de deplasare pe o distanţă de un kilometru, inabilitate de a se apleca, dar şi lipsă de energie, stări de tristeţe şi de oboseală.
"Bărbaţii afectaţi de andropauză au tulburări atât în sfera sexuală, cât şi în cea emoţională şi comportamentală. Unii pot să devină chiar mai agresivi. În afară de diminuarea erecţiilor matinale, andropauza se resimte şi prin faptul că bărbaţilor le scade masa osoasă (risc de osteoporoză), masa musculară şi le creşte adipozitatea", explică Roxana Mischianu, medic primar psihiatru şi sexolog la Spitalul Colentina din Bucureşti.
Obezii şi cei cu diabet au un risc mai mare
Andropauza se instalează începând cu vârsta de 50 de ani. "Termenul de andropauză este folosit pentru desemnarea unor manifestări psiho-organice ce apar pe măsura înaintării în vârstă a bărbaţilor, după vârsta