Dezvoltarea locală de aplicaţii mobile este axată mai mult pe pieţele externe
Doar dorinţa firmelor de a ajunge la clienţi şi prin acest canal poate crea o cerere locală
Una dintre cele mai expansive industrii la nivel global, cea a dezvoltărilor de aplicaţii pentru mobile, nu are o piaţă şi pe plan local. Potrivit datelor prezentate luna trecută de compania de cercetare Gartner, piaţa globală a aplicaţiilor pentru dispozitive mobile se va tripla anul acesta, până la un nivel de peste 15 miliarde de dolari. Deşi România nu duce lipsă de creatori de astfel de aplicaţii, ba chiar din contră nu au o piaţă la care să se adreseze pe plan local. "În România nu există o piaţă a aplicaţiilor mobile. Sunt foarte multe proiecte mici, programele mici care nu prea pot fi numite neapărat aplicaţii importante, cum ar fi joculeţe sau cursul valutar. Nu există o statistică a ceea ce se întâmplă în România, nu ştim ce se va întâmpla, pentru că nu avem o piaţă", a declarat pentru Curierul Naţional, Alexandru Lăpuşan, CEO Zitec, una dintre cele mai importante companii din domeniul dezvoltărilor de aplicaţii software pentru mediul online şi pentru dispozitivele mobile.
Unul dintre factorii care influenţează dinamica din România a acestei pieţe care este încă în fază incipientă, potrivit reprezentantului Zitec, este şi faptul că oricum, dispozitivele mobile vin cu propriile aplicaţii, care aparţin altor dezvoltatori de aplicaţii, sau chiar de la producătorul acestor gadgeturi.
O sumedenie de producători de aplicaţii mobile, dar puţini clienţi români
Neconsistenţa pieţei locale este dată şi de multitudinea de dezvoltatori de astfel de aplicaţii. "Sunt foarte mulţi producători de aplicaţii mobile şi majoritatea sunt mici, ceea ce face şi mai dificilă monitorizarea activităţii de dezvoltare a acestor aplicaţii. Cei mai mulţi fac pentru dispozi