Într-o conferinţă de presă susţinută la Paris, Laurent Wauquiez, ministrul francez al afacerilor europene, a declarat că "România şi Bulgaria au vocaţia să intre în spaţiul Schengen". Parisul lucrează însă la un plan care să curpindă "criteriile ce ne vor permite să avem o abordare obiectivă a protecţiei frontierelor".
Săptămâna trecută, pentru prima dată oficialul francez, însotit de omologul său olandez, evocase "o serie de criterii pe care Româniaşsi Bulgaria ar trebui să le îndeplinească" pentru a putea adera cândva - nu se ştie când - la spaţiul Schengen. În acest context, se vorbea şi de un soi de foaie de parcurs.
Laurent Wauquiez explică:" poziţia noastră" a devenit o poziţie şi o dezbatere europeană, fiind împărtăşită de multe ţări: Germania, Franţa, Olanda, Finlanda, Norvegia. Şi alte ţări care până acum nu s-au exprimat oficial, împărtăşesc însă aceleaşi îngrijorări. Pentru început însă, trebuie să vă spun că România şi Bulgaria au vocaţia să intre în spaţiul Schengen. Apoi, uriaşele eforturi care au fost făcute de România şi Bulgaria trebuie să fie salutate.
Pe de o parte, ele şi-au ameliorat operaţionalitatea la frontiere şi protecţia acestor graniţe, au făcut eforturi pentru a combate corupţia, lucru care nu-i niciodată uşor într-o ţară şi acest lucru afectează şi multe alte democraţii europene. În acest cadru însă, două puncte trebuie precizate. În primul rând, dosarul românesc este un dosar româno-bulgar, se referă la ambele state şi a fost prezentat ca atare.
În acest stadiu, din punct de vedere strict Schengen, dosarul bulgar nu poate fi validat. Cu alte cuvinte, dacă ne limităm strict doar la criteriile Schengen, nu există nicio posibilitate de a prevedea o aderare în termen scurt a celor două ţări. În al doilea rând, obiectivul nostru este să ţinem cont de ceea ce s-a făcut cu adevărat la frontiere. E în interesul R