Controversata lege media din Ungaria va fi dezbătută miercuri în Parlamentul European. Dezbaterea se anunţă foarte animată, în condiţiile în care cel mai mare grup politic, al popularilor europeni (PPE), a adoptat un ton mult mai relaxat în privinţa legii emise la Budapesta, în comparaţie cu celelalte grupuri. Discuţiile se vor încheia joi, prin votarea unei moţiuni.
Grupurile liberal, social-democrat, grupul verzilor si cel al popularilor europeni au semnat, separat, moţiuni pentru schimbarea legii media din Ungaria. Grupul social-democrat (S&D) cere Comisiei să stabilească un termen-limită pentru modificările legii media din Ungaria. De asemenea, social-democraţii cer Comisiei o directivă pentru asigurarea pluralităţii media în statele membre. Verzii se declară "dezamăgiţi de răspunsul Comisiei, care nu abordează problemele de la rădăcină" şi permite astfel controlul foarte strict asupra mass-media din Ungaria.
Grupul liberalilor (ALDE), cere de asemenea guvernului de la Budapesta să modifice cât mai repede legea. "Uniunea Europeană este fondată pe valori care garantează şi promovează libertatea de exprimare şi informare, prevăzută şi în convenţia europeană în drepturile omului," scriu liberalii în moţiunea lor pentru rezoluţie. Singurii europarlamentari români care se regăsesc printre semnatarii moţiunilor sunt Renate Weber şi Norica Nicolai, din partea ALDE.
PPE salută "bunăvoinţa" Budapestei
În moţiunea sa, PPE îşi exprimă "dezamăgirea" cu privire la comentariile politice "manipulatoare şi deseori lipsite de conţinut la adresa legii media şi la adresa guvernului maghiar" condsiderând că acestea au avut ca scop slăbirea puterii preşedinţiei ungare şi astfel rănirea întregii Uniuni". PPE roagă Comisia să verifice compatibilitatea legii media maghiare cu legislaţia europeană. De asemenea, PPE "salută bunăvoinţa" guvernului maghiar de a