Fotografia zilei de la NASA - un inel gigantic stralucitor, de gauri negre. Este vorba despre o imagine compozita a lui Arp 147, o interactiune de galaxii situate la aproximativ 430 de milioane de ani lumina distanta de pamant.
In culoarea roz sunt ilustrate datele obtinute prin observatorul cu raze X, Chandra, iar in rosu, verde si albastru ne sunt infatisate datele optice provenite de la Telescopul spatial Hubble, informeaza NASA
Arp 147 contine ramasite dintr-o galaxie spirala (dreapta), care s-a ciocnit cu o galaxie eliptica (stanga). Aceasta coliziune a produs un val de formare a stelelor aflat in plina expansiune, care arata ca un imens inel albastru si contine din abundenta stele tinere, masive. Pe parcursul acestei curse a evolutiei lor, care va dura cateva milioane de ani, stelele vor exploda ca supernove, lasand in urma stele neutronice si gauri negre.
O fractiune din acestea vor avea stele de companie si vor putea astfel deveni surse luminoase de raze X atragand materia acestor stele. Savantii sunt de parere ca cele noua surse de raze X imprastiate in jurul inelului in Arp 147 sunt atat de stralucitoare incat se apreciaza ca acestea nu pot fi decat gauri negre, cu mase care probabil sunt de zece pana la douazeci de ori mai mari decat ale Soarelui nostru.
O sursa de raze X este detectata, de asemenea, si in nucleul galaxiei rosii din stanga. Aceasta ar putea fi alimentata de la o gaura neagra supermasiva, "prost hranita". Mai sunt vizibile si alte corpuri ceresti care nu au legatura cu Arp 147: o stea in prim plan, din stanga jos a imaginii, si un quasar care apare in fundal ca sursa roz de lumina, deasupra si la stanga galaxiei rosii.
Observatiile cu infrarosu ale NASA Spitzer Space Telescope si observatiile cu ultraviolete ale NASA's Galaxy Evolution Explorer (GALEX) au permis estimari ale perioa