Fructele bogate în antocianină (un antioxidant care se găseşte în mere, citrice şi fructe sălbatice) previn Parkinsonul, arată un studiu al Şcolii de Sănătate Publică din Boston (Statele Unite). Studiul, care a inclus peste 129.000 de subiecţi, s-a desfăşurat pe o perioadă de 20 de ani şi a arătat că bărbaţii şi femeile care au consumat fructe de pădure au şanse cu 25% mai mari să scape de Parkinson.
În cadrul studiului, a fost testat şi efectul unor băuturi bogate în antocianină (cum ar fi ceaiul, vinul roşu şi sucul de portocale). Rezultatul: bărbaţii care le-au consumat au fost cu 35% mai puţin expuşi bolii decât cei care nu le-au băut. În schimb, la femei nu s-au observat diferenţe notabile. Dr. Xiang Gao de la Şcoala din Boston recunoaşte că nu ştie de ce apar diferenţe pe sexe în cazul băuturilor şi susţine că e nevoie de alte studii.
Cum ne scapă antocianina de Parkinson?
Dr. Cristobal Miranda de la Universitatea Oregon, care nu a participat la studiu, a declarat pentru MSNBC că Parkinsonul este cauzat, în principal, de inflamarea creierului şi de stresul oxidativ (afecţiune cauzată de sedentarism, de stres şi de lipsa fructelor şi a legumelor din alimentaţie). "Antocianina are efecte anti-inflamatorii si antioxidante. Prezenţa ei în organism împiedică distrugerea ADN-ului şi privarea celulelor de oxigen", conchide Miranda. (Mihai Schiau)
Fructele bogate în antocianină (un antioxidant care se găseşte în mere, citrice şi fructe sălbatice) previn Parkinsonul, arată un studiu al Şcolii de Sănătate Publică din Boston (Statele Unite). Studiul, care a inclus peste 129.000 de subiecţi, s-a desfăşurat pe o perioadă de 20 de ani şi a arătat că bărbaţii şi femeile care au consumat fructe de pădure au şanse cu 25% mai mari să scape de Parkinson.
În cadrul studiului, a fost testat şi efectul unor băuturi bogate în antocianină (cum