Guvernul grec trebuie să privatizeze companii de stat, în valoare totală de 50 miliarde euro, pentru a-şi putea rambursa creditul de 110 miliarde euro primit în mai 2010, din partea UE şi a FMI. Anunţul a fost făcut, iniţial, de membrii delegaţiei UE, FMI şi BCE, care s-au aflat la Atena, săptămâna trecută, ceea ce a iritat Executivul grec. "Nu au niciun drept să anunţe decizii guvernamentale", a declarat George Petalotis, purtătorul de cuvânt al Guvernului elen. Doi membri ai delegaţiei UE şi FMI, intervievaţi de media greceşti, şi-au permis chiar să ofere sugestii privind sursele de bani pentru plata creditului. Grecia ar putea "să vândă plaje pentru dezvoltarea turismului şi pieţei imobiliare turistice", a propus, în ziarul elen To Vilma, reprezentantul Comisiei Europene (CE), Servaas Deroose.
Altă sugestie a oficialului UE a fost aceea ca Grecia să facă rost de cinci miliarde euro din valorificarea pe piaţa imobiliară a fostului aeroport al Atenei, citată de Proto Thema. Şi şeful delegaţiei FMI, Poul Thomsen, a propus ca Grecia "să vândă pământ". Mesajul său nu părea departe de cel al tabloidului german Bild, care cerea, anul trecut, ca grecii "să-şi vândă din insule", în loc să aştepte un credit din partea UE. Mai mulţi politicieni greci şi-au exprimat iritarea faţă de aceste sugestii, iar Petalotis a precizat că nu va fi vorba de o "vânzare totală", ci mai degrabă de o "exploatare a resurselor".
Petalotis a cerut "reţinere" din partea delegaţiilor UE, FMI şi BCE, ceea ce nu înseamnă că, în declaraţiile lor - receptate drept inadecvate de opinia publică din Grecia - nu este măcar un sâmbure de adevăr. Pentru rambursarea creditelor, Grecia va avea nevoie de privatizarea sau concesionarea unor bănci, a companiei naţionale de căi ferate (OSE), a firmelor de distribuţie de apă şi gaze naturale, potrivit Reuters.
Guvernul grec trebuie să p