Foto: Thinkstock 150 de minute de exerciţii fizice în ritm moderat, efectuate săptămânal, ar fi suficiente pentru a reduce riscul de cancer mamar şi de colon. Sunt recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii pentru prevenţia acestor forme de cancer, inclusiv a diabetului şi bolilor cardiovasculare.
Exerciţiile fizice au un rol major în reducerea incidenţei anumitor cancere, explică doctorul Ala Alwan, director general OMS pentru grupul bolilor nontransmisibile şi pentru sănătatea sistemului nervos. La ora actuală, la nivel mondial, sedentarismul este plasat pe locul al patrulea între factorii de risc de deces. Astfel, potrivit OMS, 31% din populaţia planetei este sedentară. În 2008, aproximativ 460.000 de femei au murit din cauza cancerului de sân, în timp ce aproape 610.000 de bărbaţi şi femei au decedat în urma unor cancere colorectale.
Exerciţii fizice din copilărie
În faţa acestei crunte realităţi, cele mai recente recomandări ale OMS sunt clare: începând cu vârsta de 18 ani, cel puţin 150 de minute alocate, săptămânal, exerciţiilor fizice aerobice moderate. Evident dacă suntem interesaţi să ţinem cât mai departe bolile nontransmisibile, respectiv cancerele mamare, de colon, diabetul şi cardiopatiile. La vârste între 5 şi 17 ani, aproximativ 60 de minute de exerciţii fizice moderate, chiar energice, sunt suficiente pentru a proteja sănătatea populaţiei din această categorie. În prezent, se vorbeşte despre sedentarism ca despre un fenomen extins în numeroase ţări. Consecinţele acestui fenomen în plină expansiune sunt dezastruoase: cancere, diabet, boli cardiovasculare.
Prevenţie
Profesorul Chris Wild, director al Centrului Internaţional pentru Cercetarea Cancerului (CIRC), din cadrul OMS, susţine că „în privinţa bolilor nontransmisibile, sedentarismul este un factor de risc care poate fi ţinut sub control,