Începând din 2010, un alt nume important al artei româneşti, Ion Popescu-Negreni, născut la început de secol XX şi plecat dintre noi în urmă cu zece ani, câştigă teren la bursa de artă. Lucrările sale - peisaje, naturi statice sau nuduri - sunt achiziţionate la preţuri care se apropie de 10.000 lei. Licitaţia de săptămâna trecută a făcut posibilă o achiziţie care a atras atenţia, în mod deosebit, asupra locului care i se cuvine lui Popescu-Negreni (1907 - 2001) în plastica românească. Astfel, o frumoasă "Natură statică" în ulei pe pânză era adjudecată la 8.000 lei de la preţul de pornire de 5.000 lei.
Despre opera acestui important maestru al impresionismului, care scria, în "Jurnalul" său, că "Pictura nu se face numai cu materiale, culoare, pânză şi pensule. Se face cu sufletul", s-a spus, de repetate ori, că aparţine unui "pictor al simplităţii"; unui pictor care a respins convenienţele artistice, urmându-şi senin calea.
Gânduri, din "Pagini de jurnal"...
"Am căutat să înving greutăţile prin stăruinţă, atât în practica de atelier, cât şi în cunoaşterea noilor forme de expresie în pictură. Am considerat că trebuie să ajung la o deplină libertate în plăsmuirea imaginii, să nu fiu îngânat de clişee şi de noutăţi îndoielnice, fără acoperire în planul sensibil", scria "maestrul culorilor potrivite" în cartea sa "Pagini de jurnal", apărută în anul 2000, la Editura ARC. Pentru că a înţeles, aşa cum se cuvenea să înţeleagă un artist dintre cei buni, că "alergarea după inedit" nu te construieşte, ci te doboară, important fiind să-ţi păstrezi entuziasmul şi "febra" lucrului cu sine: "Există în arta modernă o alergare după inedit, pentru a satisface o parte din atributele noutăţii. Consider însă că numai trăirea temei generează emoţia, iar aceasta îşi mai caută, prin puterea artistului, forma de traducere în imagine plastică." Era de aşteptat