Atât de mult jinduiam la creşterea economică, atât oftam privind peste gard la vecinii europeni care raportau majorări de PIB încât probabil vor fi destui cei care vor exulta la primul rezultat pozitiv din România. Potrivit comunicatului dat ieri de Institutul Naţional de Statistică, produsul intern brut a avansat uşor, cu 0,1% faţă de trimestrul anterior. Să ne bucurăm? În primul rând trebuie să ne gândim: 0,1%. Dacă azi ne înveseleşte un 0,1%, s-ar putea ca mâine să sărim în sus de bucurie la 0,2%, după cum - dacă ne obişnuim cu răul - am putea fi foarte fericiţi şi la un 0,01%. În al doilea rând, calculele nu se fac de la trimestru la trimestru decât cel mult pentru a surprinde o dinamică. Or, conform datelor INS, faţă de trimestrul corespunzător din 2009, PIB a înregistrat o scădere cu 0,6% pe seria brută şi cu 0,5% pe seria ajustată sezonier.
Deja am auzit de un oficial încurajat că în 2010 contracţia economică a fost de 1,2%, mai mică decât anticipările autorităţilor pentru o reducere de 1,9-2%. A lua în calcul acest ecart, a insista asupra avansului de 0,1% şi a ne lega speranţele de o creştere nominală a PIB de 1% sau chiar 2% este însă cinică, mincinoasă şi prostească în condiţiile în care avem o inflaţie vecină cu 8%. Prognoza de inflaţie a Băncii Naţionale pentru acest an tocmai a fost majorată de la 3,4% la 3,6%, iar cea mai mare parte a analiştilor cred că e optimistă. În aceste condiţii, orice creştere economică sub reperele indicelui preţurilor de consum măsurat luat în calcul de BNR va fi - în termeni reali - tot o contracţie.
Inflaţia ridicată a anului trecut, rezultată în principal din preţuri administrate şi majorarea de TVA, a "ajutat" produsul intern brut să nu coboare şi mai mult. La fel şi cu acea "creştere" de 0,1%. Prin urmare, nu este cazul să vă bucuraţi pentru majorarea anunţată de PIB în condiţiile în care inflaţia s-a resi